Lysstoffrør er energieffektive lyskilder med lang levetid som brukes i boliger, kontorer og butikker. LED-varianter tar nå over markedet etter hvert som tradisjonelle lysstoffrør fases ut. Denne guiden dekker modeller, priser og monteringsinstruksjoner.
Tradisjonelle lysstoffrør fungerer ved å kombinere strøm med kvikksølvdamp, noe som produserer UV-lys. Dette UV-lyset gjøres om til synlig lys ved hjelp av belegget på innsiden av røret. Lysstoffrør er kjent for energieffektivitet, lang levetid og sin evne til å produsere jevn belysning.
Selv om lysstoffrør blir sett på som en bedre løsning enn glødelamper, så har også klassiske lysstoffrør i det siste begynt å bli faset ut på grunn av de potensielt farlige stoffene som driver lysstoffrørene. I stedet oppfordres det til å bruke LED-varianter som ikke er avhengig av skadelige gasser for å fungere. Faktisk har noen typer lysstoffrør allerede blitt forbudt å produsere på grunn av disse gassene.
Lysrør fungerer perfekt for flere ulike bruksområder, inkludert:
EU og EØS har nå forbudt produksjon og import av lysstoffrør på grunn av deres innhold av giftig kvikksølv og høye energiforbruk. Forbudet ble innført i to faser i 2023, først for T2, T12, kompaktlysrør og ringformede lysrør i februar, deretter for de mer vanlige T5 og T8-lysrørene i august. Dette er en del av EUs miljøstrategi og RoHS-direktivet for å redusere bruken av farlige stoffer.
Overgangen til LED-belysning vil kreve betydelige endringer, med anslagsvis 10 millioner armaturer som må skiftes ut i Norge. Men fordelene er mange - LED bruker 40-60% mindre energi, har lengre levetid og inneholder ingen miljøfarlige stoffer. Med moderne lysstyring kan strømforbruket reduseres ytterligere med 20-30%. Eksisterende lysstoffrør kan fortsatt brukes til de er utbrukt, og ubrukte rør på lager kan selges, noe som gir en myk overgang til den nye teknologien.
{{cta}}
Det finnes flere ulike typer lysstoffrør, avhengig av lengde, diameter og teknologi:
Merk at alle disse ulike typene lysstoffrør også finnes som LED-lysrør med de samme dimensjonene slik at man ofte kan bytte ut for eksempel et T8-lysstoffrør med et T8-lysrør uten å måtte bytte ut hele armaturen. Når det er sagt vil det i noen tilfeller være nødvendig med noen justeringer for å få en gammel armatur beregnet for lysstoffrør til å passe med LED-lysrør. Dersom du er usikker på om du kan ta i bruk et lysrør eller ønsker å oppgradere belysningen din kan det derfor være lurt å finne en profesjonell elektriker på elektrolisten.no.
Prisen på lysstoffrør varierer avhengig av type, lengde, styrke og teknologi. Generelt kan du forvente alt fra under hundre kroner til opp mot tusen kroner avhengig av hvilken modell du går for. Noen eldre typer lysstoffrør slik som for eksempel T12-varianten kan være vanskeligere å få tak i og derfor også noen ganger være en del dyrere enn for eksempel den mer brukte T5-varianten. Sjekk ut tabellen under for en prisoversikt for lysstoffrør:
Du kan sammenligne ulike merker, modeller og priser på Prisjakt eller se hvilke alternativer som finnes hos din lokale elektronikkforhandler. Noen type lysrør kan du også noen ganger få kjøpt i din lokale dagligvarebutikk. En av de vanligste merkene for lysstoffrør er Osram, og de har ofte gode priser på sine lysrør, men det finnes også flere andre merker å velge mellom.
Husk at det ikke nødvendigvis lønner seg å alltid gå for det billigste alternativet. Dersom man for eksempel er villig til å betale 150 kr i stedet for å skaffe seg det billigste alternativet til 50 kr så kan man noen ganger få bedre levetid, bedre belysning eller en mer behagelig lysfarge. Spesielt hvis lysrøret skal benyttes i et rom hvor du bruker mye tid så kan det være verdt det å betale litt ekstra dersom det lar deg få akkurat den belysningen du ønsker deg. Du bør derfor sammenligne mer enn bare prisen når du skal handle lysstoffrør. Personlig kjøpte jeg nylig et lysrør for bare 79 kr som har veldig fint lys, så det trenger ikke alltid å være dyrt med et godt lysrør.
Montering av lysstoffrør kan variere litt avhengig av type og armatur, men generelt følger du disse stegene:
Dersom du installerer LED-lysrør i en armatur som er beregnet på eldre lysstoffrør kan det være nødvendig gjøre noen justeringer. Hvis du bor i en eldre bolig hvor lysstoffrøret ikke er blitt byttet på en stund så har du kanskje en gammel armatur med starter, det kan være lurt av hensyn til brannsikkerhet å bytte ut denne med en moderne armatur som er laget spesielt for LED-lysrør. Dette bør helst gjøres av en kvalifisert elektriker.
Vi legger ved Youtube video fra Signify som viser hvordan du kan bytte ut gammel T8-lysstoffrør:
Fordeler:
Ulemper:
Det blir selvsagt opp til deg å velge om du vil ha et lysrør, men jeg er veldig fornøy med lysrørene jeg har hjemme over vasken på badet og ved kjøkkendisken. De gir et veldig godt og pålitelig lys som passer veldig godt hjemme hos meg.
Dersom du ikke er komfortabel med å montere eller bytte lysstoffrør selv, kan en elektriker hjelpe deg. Dette gjelder spesielt dersom du skal bytte fra tradisjonelle lysstoffrør til LED, da dette kan kreve omkobling av anlegget. Tjenester som elektrolisten.no kan hjelpe deg med å finne kvalifiserte elektrikere og innhente tilbud fra flere fagfolk, slik at du får den beste prisen og kvaliteten på installasjonen.
Det mange velger å gjøre er å oppgradere lysstoffrør samtidig som de ordner andre ting i huset hvor det uansett er behov for en elektriker. Jeg hadde en elektriker på besøk for å montere stikkontakter på badet, og brukte denne muligheten til å få oppgradert belysningen på badet samtidig. Dette er en lur måte å gjøre det på hvis du har muligheten.
Lysstoffrør er en energieffektiv og pålitelig lyskilde som passer godt mange steder, spesielt de nyere LED-lysrørene er virkelig noe man bør vurdere å skaffe seg hjemme. Hvis du har en eldre armatur beregnet for tradisjonelle lysstoffrør kan enkelt tilpasses for å fungere med mer moderne lysrør. For tilbud på installasjon av lysrør ta kontakt med en fagperson via elektrolisten.no.
Slik ansetter du riktig elektriker
Pass på at du ikke velger en useriøs elektriker - Utforsk guider
ProsjektguiderFå tilbud fra en lokal elektriker nå
Helt gratis
Helt uforpliktende
Få flere konkurrerende tilbud
Elektriker tilgjengenlig døgnet rundt
Dekker hele Norge • Åpent 24 / 7 / 365 • Uforpliktende tilbud
Få tilbud